Test nietolerancji pokarmowej (173 antygenów) bada reakcję immunologiczną przeciwciał IgG na 173 składników pokarmowych.
Cena 1000 zł / badanie
Czas oczekiwania na wynik ok. 3 tygodni
Badane antygeny w teście nietolerancji pokarmowej
ANTYBIOTYKI
Antybiotyki mieszanka
(Penicyliny, Cefalosporyny, Chinolony,
Glikopeptydy)
DROŻDŻE I GRZYBY
Candida albicans
Drożdże spożywcze
(Drożdże piekarskie, Drożdże piwowarskie)
Grzyby jadalne
(Kurka, Shiitake, Boczniak, Pieczarka, Borowik
żółty)
Kropidlak czarny
DRÓB
Indyk
Kaczka
Kurczak
Wątróbka drobiowa
GLONY
Algi mieszanka
(Arame, Wakame, Chlorella, Spirulina, Kombu,
Nori)
HERBATA
Chmiel
Herbata zielona
Lipa (kwiat)
Mięta pieprzowa
Pokrzywa
Rumianek
MIĘSO
Cielęcina
Dzik
Flaki wołowe
Jagnięcina
Królik
Sarnina
Wieprzowina
Wołowina
NABIAŁ
Camembert
Jogurt
Kazeina
Mleko krowie
Mleko kozie
Sery krowie
(Gouda, Ementaler, Mozzarella)
Ser kozi
Ser owczy
OLEJE I NASIONA
Dynia (pestki)
Mak
Oliwki
Rzepak
Sezam
Siemię lniane
Słonecznik (pestki)
ORZECHY
Kokos
Migdał
Orzech laskowy
Orzech nerkowca
Orzech włoski
Pistacje
OWOCE
Agrest
Ananas
Arbuz
Banan
Borówka czarna
Brzoskwinia
Cytryna
Daktyle
Figi
Grejpfrut
Gruszka
Jabłko
Kiwi
Maliny
Mandarynka
Mango
Melon
Morela
Papaja
Pomarańcza
Porzeczki
Śliwka
Truskawki
Winogrono białe
Wiśnia
RYBY I OWOCE MORZA
Dorsz
Kalmar
Karp
Krewetki
Łosoś
Makrela
Małże mieszanka
(Małż, Omułek jadalny, Ostryga, Przegrzebek)
Okoń
Pstrąg
Sandacz
Śledź
Tuńczyk
PRZYPRAWY
Chrzan
Cynamon
Czosnek
Gorczyca
Imbir
Kminek
Kurkuma
Liść bobkowy
Pieprz cayenne
Pieprz czarny
Wanilia
Ziele angielskie
ROŚLINY STRĄCZKOWE
Bób
Ciecierzyca
Fasola czerwona
Fasolka szparagowa
Groch cukrowy
Groch zwyczajny
Soczewica
Soja
RÓŻNE
Aloes
Glutaminian
Guma karobowa (emulgator E410)
Herbata czarna
Jajko białko
Jajko żółtko
Kakao
Kawa
Miód
Orzeszki ziemne
Owoc karobu
Proszek do pieczenia
ŚWIEŻE ZIOŁA
Bazylia
Czosnek niedźwiedzi
Koper
Majeranek
Oregano
Pietruszka natka
Rozmaryn
Szczypiorek
Tymianek
WARZYWA
Awokado
Bakłażan
Batat
Boćwina
Brokuły
Brukselka
Burak ćwikłowy
Cebula
Cukinia
Dynia
Jarmuż
Kalafior
Kalarepa
Kapusta biała
Kapusta czerwona
Kapusta kiszona
Kapusta pekińska
Kapusta włoska
Karczoch
Koper włoski
Kukurydza
Marchew
Ogórek
Papryka
Pasternak
Pietruszka korzeń
Pomidory
Por
Rzodkiewka
Seler
Seler naciowy
Szparagi
Szpinak
Topinambur
Ziemniaki
SAŁATY
Cykoria
Roszponka
Rukola
Sałata głowiasta
Sałata lodowa
Sałata rzymska
ZBOŻA BEZGLUTENOWE I TRAWY
Amarantus
Gryka
Komosa ryżowa
Proso (kasza jaglana)
Ryż
Ryż dziki
ZBOŻA GLUTENOWE
Gluten
Jęczmień
Orkisz (mąka)
Owies
Pszenica
Żyto
Testy alergiczne Pruszków
System odpornościowy każdej osoby odzwierciedla reakcje pokarmowe poprzez normalny bądź zwiększony poziom określonych przeciwciał. Podwyższone stężenie przeciwciał może być spowodowane złym trawieniem i niewydolnością bariery jelitowej, taką jak na przykład Zespół Nieszczelnego Jelita, która pozwala makroelementom, głownie nie do końca strawionym białkom, na przenikanie przez tą barierę. W efekcie może to prowadzić do różnych reakcji patologicznych organizmu takich jak: alergie, choroby dermatologiczne (jak np.: trądzik, egzemy), neurologiczne (jak np.: bóle głowy, migreny), oddechowe, psychologiczne (jak np.: stany niepokoju i depresji), przewlekłe zmęczenie, zaburzenia metaboliczne, zaburzenia jelitowe (jak np.: zaparcia, wzdęcia, biegunki, zespół jelita drażliwego), choroby endokrynologiczne, a nawet reakcje autoimmunologiczne (jaka np. wole Hashimoto, zapalenie stawów). Osoby cierpiące z powodu nietolerancji pokarmowych często uskarżają się na wrażenie otępienia, splątania, przyćmienia, a ich ogólne samopoczucie jest zwykle słabe. Objawy utrzymują się często przez wiele lat. Pacjenci tacy w wielu przypadkach nie uzyskują pomocy u lekarzy i są informowani, że doświadczane problemy zdrowotne mają podłoże psychogenne.
Zasada testu alergicznego
Test wykonywany jest na pobieranej z przedramienia pacjenta krwi.
Założeniem testu jest przekonanie, że każda osoba wykazuje swój indywidualny wzór tolerancji/nietolerancji pokarmowej, podobny do odcisku palca.
Test jest oparty na teście immunoenzymatycznym (EIA), który może wykryć nietolerancję na 173 różnych antygenów pokarmowych. Analiza jest uzyskiwana poprzez użycie skanera wykrywającego podwyższony poziom przeciwciał IgG w surowicy krwi, a następnie specjalistycznego programu pozwalającego na półilościowe wykrycie poziomów, które stanowią podstawę do leczenia.
Wynik testu obrazuje kolorem te pokarmy, które wywołują reakcję immunologiczną, co oznacza że w Twojej krwi wykryto skierowane przeciw nim przeciwciała. Wskazany procent pokazuje przybliżoną siłę reakcji organizmu na każdy z nich. Przeciwciała te są wytwarzane w celu kontrolowania najeźdźców” znajdujących się we krwi. Układ odpornościowy traktuje te składniki pokarmowe jako ciała obce, zawsze kiedy jedzenie nie zostało dostatecznie strawione i przekroczyło ściany jelita z powodu zwiększonej przepuszczalności i tym sposobem weszło w kontakt z komórkami immunologicznymi. Ciągłe obciążanie układu odpornościowego wywołane absorpcją niestrawionych cząsteczek pokarmu wymaga dużego nakładu energii. Im bardziej organizm jest zaangażowany w produkcję przeciwciał przeciwko niedającym się strawić cząstkom pokarmu, tym mniej pozostaje mu energii. Takie przeciążanie układu odpornościowego może prowadzić do pojawienia się symptomów chorobowych określanych mianem nietolerancji pokarmowej”. Są to objawy przewlekłych stanów zapalnych różnych narządów wewnętrznych, które charakteryzują się niewielkim nasileniem, ale towarzyszą nam przez wiele lat i podstępnie je niszczą.
Dlaczego warto przeprowadzić test alergiczny?
Odpowiadają one także za przedwczesne starzenie się, a więc zmarszczki, zmianę koloru skóry, plamy wątrobowe, wypadanie włosów, obniżenie sprawności fizycznej i intelektualnej, obniżenie libido oraz przewlekłe zmęczenie.
Aby temu zaradzić, w przyszłości powinieneś unikać pokarmów wywołujących u Ciebie reakcję immunologiczną. Nie oznacza to jednak, że już nigdy nie będziesz mógł ich jeść. Po konsekwentnym unikaniu tego rodzaju produktów przez okres 8 -12 tygodni, będziesz w stanie ponownie włączyć niektóre z nich do swojego planu diety bez ryzyka wystąpienia poprzednich objawów.
Wynik jest uzupełniony listą pokarmów w Twoim przypadku wskazanych, dozwolonych i przeciwwskazanych oraz propozycją diety mającej na celu oczyszczenie i usprawnienie funkcjonowania jelit. Dieta ta wspiera proces leczenia i pomaga wyleczyć szereg przewlekłych chorób i powrócić do pełni sił witalnych.
Uwaga:
Należy rozumieć, iż ponieważ test bada przeciwciała powstałe na skutek kontaktu pacjenta ze składnikami pokarmowymi objętymi testem, to w przypadku, kiedy pacjent przez dłuższy czas nie spożywał jakiegoś pokarmu, test może dać wynik fałszywie ujemny. Inaczej mówiąc jeżeli w diecie pacjenta badanego składnik pokarmowego nie było, to w takim przypadku przeciwciała będące przedmiotem badania nie miały się szansy wytworzyć w organizmie, tym samym nie jest znana reakcja organizmu na ten składnik pokarmowy, choć test wykaże, że składnik jest bezpieczny (przeciwciał we krwi nie będzie).
W plikach do pobrania prezentowane są:
Wydruk wyników jest do odebrania w recepcji. Pacjent jest powiadamiany telefonicznie, że wynik już jest. W przypadku zostawienia pisemnej dyspozycji przez pacjenta, wyniki mogą być wysłane na wskazanego maila (plik *.pdf).
Dobry alergolog Pruszków – porady
Jeśli zastanawiasz się nad wykonaniem badania nietolerancji pokarmowych, to pewnie masz poczucie, że z twoim przewodem pokarmowym, czy odpornością (za którą w 80% odpowiada właśnie przewód pokarmowy) nie jest wszystko tak, jak być powinno.
Jest kilka prostych, potencjalnie pomocnych sposobów, czy zachowań wartych wypróbowania, a może nawet uczynienia z nich nawyków:
- Do właściwego trawienia potrzebujesz silnego kwasu żołądkowego. Dlatego nie pij bezpośrednio przed i w czasie posiłku! Daj szansę swojemu żołądkowi popracować.
- Pamiętaj, że złe trawienie, oprócz nietolerancji pokarmowych, może powodować deficyty w odżywianiu organizmu (spowodowane niewystarczającą kwaśnością soków żołądkowych) – brakować może np.: aminokwasów (z powodu niepełnego strawienia białek), czy witaminy B12, która wymaga bardzo kwaśnego środowiska, ażeby była prawidłowo wchłaniana.
- Różne rodzaju pokarmu wymagają mocno odmiennego pH soków żołądkowych. Dlatego mieszanie węglowodanów z białkiem w jednym posiłku w praktyce gwarantuje, że część pokarmu nie będzie mogła być właściwie strawiona (łączenie tłuszczu z białkiem, czy tłuszczu z węglowodanami jest niekłopotliwe dla trawienia).
- Powodem problemów z przewodem pokarmowym może być dysbioza jelitowa, prawdopodobna zwłaszcza po niedawno przebytej antybiotykoterapii. Przywrócenie właściwej różnorodności flory bakteryjnej jelit sprzyjają pokarmy pre- i pro-biotyczne. Możesz też skorzystać z preparatów aptecznych (im więcej szczepów bakterii, tym lepiej), albo, co polecamy, spożywaj sok z kiszonej kapusty.
- Innym częstym powodem dysfunkcji przewodu pokarmowego, zwłaszcza przy nadmiernym spożyciu cukru i innych węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, może być nieproporcjonalny rozrost drożdżaków (candida). W takim przypadku ograniczenie węglowodanów w diecie może być pomocne w przywróceniu równowagi.
- Dbaj o właściwe nawodnienie i ilość błonnika w pożywieniu. Bez tego wydalanie toksyn i produktów przemiany materii z organizmu nie ma szans być efektywne – z oczywistą szkodą dla zdrowia w dłuższym okresie czasu.
- Obserwuj uważnie reakcje swojego organizmu i poświęć więcej uwagi zdrowemu odżywianiu i swoim nawykom. Może coś powinieneś zmienić!