dermatolog Pruszków

Test nietolerancji pokarmowej (173 antygenów)

Test nietolerancji pokarmowej (173 antygenów) bada reakcję immunologiczną przeciwciał IgG na 173 składników pokarmowych.
Cena 1000 zł / badanie
Czas oczekiwania na wynik ok. 3 tygodni

 

 

Badane antygeny w teście nietolerancji pokarmowej

ANTYBIOTYKI

Antybiotyki mieszanka
(Penicyliny, Cefalosporyny, Chinolony,
Glikopeptydy)

DROŻDŻE I GRZYBY

Candida albicans

Drożdże spożywcze
(Drożdże piekarskie, Drożdże piwowarskie)

Grzyby jadalne
(Kurka, Shiitake, Boczniak, Pieczarka, Borowik
żółty)

Kropidlak czarny

DRÓB

Indyk

Kaczka

Kurczak

Wątróbka drobiowa

GLONY

Algi mieszanka
(Arame, Wakame, Chlorella, Spirulina, Kombu,
Nori)

HERBATA

Chmiel

Herbata zielona

Lipa (kwiat)

Mięta pieprzowa

Pokrzywa

Rumianek

MIĘSO

Cielęcina

Dzik

Flaki wołowe

Jagnięcina

Królik

Sarnina

Wieprzowina

Wołowina

NABIAŁ

Camembert

Jogurt

Kazeina

Mleko krowie

Mleko kozie

Sery krowie
(Gouda, Ementaler, Mozzarella)

Ser kozi

Ser owczy

OLEJE I NASIONA

Dynia (pestki)

Mak

Oliwki

Rzepak

Sezam

Siemię lniane

Słonecznik (pestki)

ORZECHY

Kokos

Migdał

Orzech laskowy

Orzech nerkowca

Orzech włoski

Pistacje

OWOCE

Agrest

Ananas

Arbuz

Banan

Borówka czarna

Brzoskwinia

Cytryna

Daktyle

Figi

Grejpfrut

Gruszka

Jabłko

Kiwi

Maliny

Mandarynka

Mango

Melon

Morela

Papaja

Pomarańcza

Porzeczki

Śliwka

Truskawki

Winogrono białe

Wiśnia

RYBY I OWOCE MORZA

Dorsz

Kalmar

Karp

Krewetki

Łosoś

Makrela

Małże mieszanka
(Małż, Omułek jadalny, Ostryga, Przegrzebek)

Okoń

Pstrąg

Sandacz

Śledź

Tuńczyk

 

PRZYPRAWY

Chrzan

Cynamon

Czosnek

Gorczyca

Imbir

Kminek

Kurkuma

Liść bobkowy

Pieprz cayenne

Pieprz czarny

Wanilia

Ziele angielskie

ROŚLINY STRĄCZKOWE

Bób

Ciecierzyca

Fasola czerwona

Fasolka szparagowa

Groch cukrowy

Groch zwyczajny

Soczewica

Soja

RÓŻNE

Aloes

Glutaminian

Guma karobowa (emulgator E410)

Herbata czarna

Jajko białko

Jajko żółtko

Kakao

Kawa

Miód

Orzeszki ziemne

Owoc karobu

Proszek do pieczenia

ŚWIEŻE ZIOŁA

Bazylia

Czosnek niedźwiedzi

Koper

Majeranek

Oregano

Pietruszka natka

Rozmaryn

Szczypiorek

Tymianek

WARZYWA

Awokado

Bakłażan

Batat

Boćwina

Brokuły

Brukselka

Burak ćwikłowy

Cebula

Cukinia

Dynia

Jarmuż

Kalafior

Kalarepa

Kapusta biała

Kapusta czerwona

Kapusta kiszona

Kapusta pekińska

Kapusta włoska

Karczoch

Koper włoski

Kukurydza

Marchew

Ogórek

Papryka

Pasternak

Pietruszka korzeń

Pomidory

Por

Rzodkiewka

Seler

Seler naciowy

Szparagi

Szpinak

Topinambur

Ziemniaki

SAŁATY

Cykoria

Roszponka

Rukola

Sałata głowiasta

Sałata lodowa

Sałata rzymska

ZBOŻA BEZGLUTENOWE I TRAWY

Amarantus

Gryka

Komosa ryżowa

Proso (kasza jaglana)

Ryż

Ryż dziki

ZBOŻA GLUTENOWE

Gluten

Jęczmień

Orkisz (mąka)

Owies

Pszenica

Żyto

Testy alergiczne Pruszków

System odpornościowy każdej osoby odzwierciedla reakcje pokarmowe poprzez normalny bądź zwiększony poziom określonych przeciwciał. Podwyższone stężenie przeciwciał może być spowodowane złym trawieniem i niewydolnością bariery jelitowej, taką jak na przykład Zespół Nieszczelnego Jelita, która pozwala makroelementom, głownie nie do końca strawionym białkom, na przenikanie przez tą barierę. W efekcie może to prowadzić do różnych reakcji patologicznych organizmu takich jak: alergie, choroby dermatologiczne (jak np.: trądzik, egzemy), neurologiczne (jak np.: bóle głowy, migreny), oddechowe, psychologiczne (jak np.: stany niepokoju i depresji), przewlekłe zmęczenie, zaburzenia metaboliczne, zaburzenia jelitowe (jak np.: zaparcia, wzdęcia, biegunki, zespół jelita drażliwego), choroby endokrynologiczne, a nawet reakcje autoimmunologiczne (jaka np. wole Hashimoto, zapalenie stawów). Osoby cierpiące z powodu nietolerancji pokarmowych często uskarżają się na wrażenie otępienia, splątania, przyćmienia, a ich ogólne samopoczucie jest zwykle słabe. Objawy utrzymują się często przez wiele lat. Pacjenci tacy w wielu przypadkach nie uzyskują pomocy u lekarzy i są informowani, że doświadczane problemy zdrowotne mają podłoże psychogenne.

Zasada testu alergicznego

Test wykonywany jest na pobieranej z przedramienia pacjenta krwi.

Założeniem testu jest przekonanie, że każda osoba wykazuje swój indywidualny wzór tolerancji/nietolerancji pokarmowej, podobny do odcisku palca.

Test jest oparty na teście immunoenzymatycznym (EIA), który może wykryć nietolerancję na 173 różnych antygenów pokarmowych. Analiza jest uzyskiwana poprzez użycie skanera wykrywającego podwyższony poziom przeciwciał IgG w surowicy krwi, a następnie specjalistycznego programu pozwalającego na półilościowe wykrycie poziomów, które stanowią podstawę do leczenia.

Wynik testu obrazuje kolorem te pokarmy, które wywołują reakcję immunologiczną, co oznacza że w Twojej krwi wykryto skierowane przeciw nim przeciwciała. Wskazany procent pokazuje przybliżoną siłę reakcji organizmu na każdy z nich. Przeciwciała te są wytwarzane w celu kontrolowania „najeźdźców” znajdujących się we krwi. Układ odpornościowy traktuje te składniki pokarmowe jako ciała obce, zawsze kiedy jedzenie nie zostało dostatecznie strawione i przekroczyło ściany jelita z powodu zwiększonej przepuszczalności i tym sposobem weszło w kontakt z komórkami immunologicznymi. Ciągłe obciążanie układu odpornościowego wywołane absorpcją niestrawionych cząsteczek pokarmu wymaga dużego nakładu energii. Im bardziej organizm jest zaangażowany w produkcję przeciwciał przeciwko niedającym się strawić cząstkom pokarmu, tym mniej pozostaje mu energii. Takie przeciążanie układu odpornościowego może prowadzić do pojawienia się symptomów chorobowych określanych mianem „nietolerancji pokarmowej”. Są to objawy przewlekłych stanów zapalnych różnych narządów wewnętrznych, które charakteryzują się niewielkim nasileniem, ale towarzyszą nam przez wiele lat i podstępnie je niszczą.

Dlaczego warto przeprowadzić test alergiczny?

Odpowiadają one także za przedwczesne starzenie się, a więc zmarszczki, zmianę koloru skóry, plamy wątrobowe, wypadanie włosów, obniżenie sprawności fizycznej i intelektualnej, obniżenie libido oraz przewlekłe zmęczenie.

Aby temu zaradzić, w przyszłości powinieneś unikać pokarmów wywołujących u Ciebie reakcję immunologiczną. Nie oznacza to jednak, że już nigdy nie będziesz mógł ich jeść. Po konsekwentnym unikaniu tego rodzaju produktów przez okres 8 -12 tygodni, będziesz w stanie ponownie włączyć niektóre z nich do swojego planu diety bez ryzyka wystąpienia poprzednich objawów.

Wynik jest uzupełniony listą pokarmów w Twoim przypadku wskazanych, dozwolonych i przeciwwskazanych oraz propozycją diety mającej na celu oczyszczenie i usprawnienie funkcjonowania jelit. Dieta ta wspiera proces leczenia i pomaga wyleczyć szereg przewlekłych chorób i powrócić do pełni sił witalnych.

Uwaga:
Należy rozumieć, iż ponieważ test bada przeciwciała powstałe na skutek kontaktu pacjenta ze składnikami pokarmowymi objętymi testem, to w przypadku, kiedy pacjent przez dłuższy czas nie spożywał jakiegoś pokarmu, test może dać wynik fałszywie ujemny. Inaczej mówiąc jeżeli w diecie pacjenta badanego składnik pokarmowego nie było, to w takim przypadku przeciwciała będące przedmiotem badania nie miały się szansy wytworzyć w organizmie, tym samym nie jest znana reakcja organizmu na ten składnik pokarmowy, choć test wykaże, że składnik jest bezpieczny (przeciwciał we krwi nie będzie).

W plikach do pobrania prezentowane są:

Wydruk wyników jest do odebrania w recepcji. Pacjent jest powiadamiany telefonicznie, że wynik już jest. W przypadku zostawienia pisemnej dyspozycji przez pacjenta, wyniki mogą być wysłane na wskazanego maila (plik *.pdf).

Dobry alergolog Pruszków – porady

Jeśli zastanawiasz się nad wykonaniem badania nietolerancji pokarmowych, to pewnie masz poczucie, że z twoim przewodem pokarmowym, czy odpornością (za którą w 80% odpowiada właśnie przewód pokarmowy) nie jest wszystko tak, jak być powinno.
Jest kilka prostych, potencjalnie pomocnych sposobów, czy zachowań wartych wypróbowania, a może nawet uczynienia z nich nawyków:

  • Do właściwego trawienia potrzebujesz silnego kwasu żołądkowego. Dlatego nie pij bezpośrednio przed i w czasie posiłku! Daj szansę swojemu żołądkowi popracować.
  • Pamiętaj, że złe trawienie, oprócz nietolerancji pokarmowych, może powodować deficyty w odżywianiu organizmu (spowodowane niewystarczającą kwaśnością soków żołądkowych) – brakować może np.: aminokwasów (z powodu niepełnego strawienia białek), czy witaminy B12, która wymaga bardzo kwaśnego środowiska, ażeby była prawidłowo wchłaniana.
  • Różne rodzaju pokarmu wymagają mocno odmiennego pH soków żołądkowych. Dlatego mieszanie węglowodanów z białkiem w jednym posiłku w praktyce gwarantuje, że część pokarmu nie będzie mogła być właściwie strawiona (łączenie tłuszczu z białkiem, czy tłuszczu z węglowodanami jest niekłopotliwe dla trawienia).
  • Powodem problemów z przewodem pokarmowym może być dysbioza jelitowa, prawdopodobna zwłaszcza po niedawno przebytej antybiotykoterapii. Przywrócenie właściwej różnorodności flory bakteryjnej jelit sprzyjają pokarmy pre- i pro-biotyczne. Możesz też skorzystać z preparatów aptecznych (im więcej szczepów bakterii, tym lepiej), albo, co polecamy, spożywaj sok z kiszonej kapusty.
  • Innym częstym powodem dysfunkcji przewodu pokarmowego, zwłaszcza przy nadmiernym spożyciu cukru i innych węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, może być nieproporcjonalny rozrost drożdżaków (candida). W takim przypadku ograniczenie węglowodanów w diecie może być pomocne w przywróceniu równowagi.
  • Dbaj o właściwe nawodnienie i ilość błonnika w pożywieniu. Bez tego wydalanie toksyn i produktów przemiany materii z organizmu nie ma szans być efektywne – z oczywistą szkodą dla zdrowia w dłuższym okresie czasu.
  • Obserwuj uważnie reakcje swojego organizmu i poświęć więcej uwagi zdrowemu odżywianiu i swoim nawykom. Może coś powinieneś zmienić!