MENU:
  :: SENSAMED ::
::
:: LEKARZE SPECJALIŚCI    
:: :: Alergolog
:: :: Chirurg Plastyk
:: :: Dermatolog
:: :: Ginekolog
:: :: Pulmonolog
:: :: Psycholog
::
:: DERMATOLOGIA 
:: :: Grzybica
:: :: Kurzajki i brodawki
:: :: Łojotok skóry
:: :: Łupież
:: :: Łuszczyca
:: :: Trądzik
::
:: MEDYCYNA ESTETYCZNA
:: PEELINGI
:: :: Peeling Azelac
:: :: Peeling Salicylowy
:: :: Peeling Migdałowy
:: :: Peeling Jessnera
:: :: Glyko Peel
:: :: TCA Peel
:: :: Yellow Peel
:: :: Cosmelan
:: :: Retisest CT
:: :: Ferulac
:: MEZOTERAPIA
:: :: Mezoterapia Głowy
:: :: Mezoterapia Starzenia
:: :: Mezoterapia Cellulitu
::  Mezoterapia Rozstępów
::  Osocze bogatopłytkowe
:: ::  NCTF HA 
:: :: Cytocare 40
:: :: Cytocare 50
:: :: Mesolis Plus
:: :: Princess Rich
:: WYPEŁNIACZE
:: :: Kwas 
:: :: Fortelis Extra
:: :: Surgiderm
:: :: Princess Filler
:: ZMARSZCZKI MIMICZNE
:: LASER
:: :: Depilacja Laserowa
:: ZABIEGI KOSMETYCZNE
:: PODOLOGIA
:: Nici  hialuronowe
  News & Updates
 
 

Test nietolerancji pokarmowej (173 antygenów)

Test nietolerancji pokarmowej (173 antygenów) bada reakcję immunologiczną przeciwciał IgG na 173 składników pokarmowych.

Cena 670 zł / badanie

Czas oczekiwania na wynik ok. 3 tygodni

Lista badanych antygenów pokarmowych

Migdały
Amarantus
Anchois
Anyż
Jabłko
Morela
Karczochy
Szparagi
Kropidlak czarny
Awokado
Drożdże piekarskie
Proszek do pieczenia
Banan
Jęczmień
Bazylia
Fasola
Wołowina
Burak
Jeżyna
Jagoda
Brokuł
Brukselka
Maślanka
Kakao
Camembert
Aspartam
Chleb świętojański
Karp
Marchewka
Nerkowce
Kalafior
Pieprz cayenne
Seler
Rumianek
Ser
Wiśnia
Kasztan
Ciecierzyca
Kurczak
Kapusta pekińska
Szczypiorek
Cynamon
Cytryna
Goździk
Kokos
Dorsz
Kawa
Kolendra
Twaróg
Mleko krowie
Żurawina
Rzeżucha
Ogórek
Kmin rzymski
Curry
Mniszek lekarski
Daktyle
Sarnina
Koperek
Orkisz
Kaczka
Białko jajko
Żółtko jajka
Bakłażan
Ementaler
Cykoria endywia
Cykoria
Koper włoski
Figa
Czosnek
Imbir
Glutaminian sodu
Maliny
Mleko kozie
Ser kozi
Agrest
Gouda
Zielone winogrona
Czerwone winogrona
Grejpfrut
Kapusta
Groch zwyczajny
Zielona papryka
Halibut
Orzech laskowy
Śledź
Miód
Melon miodowy
Chmiel
Chrzan
Kiwi
Kalarepa
Jagnięcina
Wawrzyn
Por
Soczewica
Sałata
Lipa
Siemię lniane
Homar
Makrela
Kukurydza
Malwa
Słód
Mandarynka
Mango
Brukiew
Majeranek
Kasza jaglana
Mozzarella
Pieczarki
Małże
Musztarda
Nektarynka
Gałka muszkatołowa
Owies
Oliwki
Cebula
Pomarańcza
Oregano
Papaja
Orzechy brazylijskie
Orzech nerkowca
Parmezan
Natka pietruszki
Pietruszka
Brzoskwinia
Orzechy ziemne
Gruszka
Pieprz
Mięta pieprzowa
Papryczki
Ananas
Pistacje
Flądra
Śliwka
Wieprzowina
Ziemniak
Dynia
Komosa ryżowa
Królik
Rzodkiewka
Kulbak czerwony
Czerwona porzeczka
Ryż
Roquefort
Rozmaryn
Żyto
Szałwia
Łosoś
Sardynki
Sezam
Krewetki
Sola
Soja
Szpinak
Pokrzywa zwyczajna
Truskawka
Melon cukrowy
Olej słonecznikowy
Rzepa
Czarna herbata
Olej ostowy
Tymianek
Tytoń
Pomidory
Pstrąg
Tuńczyk
Indyk
Wanilia
Cielęcina
Orzech włoski
Arbuz
Biała kapusta
Pszenica
Drożdże
Fasolka szparagowa
Jogurt
Cukinia

System odpornościowy każdej osoby odzwierciedla reakcje pokarmowe poprzez normalny bądź zwiększony poziom określonych przeciwciał. Podwyższone stężenie przeciwciał może być spowodowane złym trawieniem i niewydolnością bariery jelitowej, taką jak na przykład Zespół Nieszczelnego Jelita, która pozwala makroelementom, głownie nie do końca strawionym białkom, na przenikanie przez tą barierę. W efekcie może to prowadzić do różnych reakcji patologicznych organizmu takich jak: alergie, choroby dermatologiczne (jak np.: trądzik, egzemy), neurologiczne (jak np.: bóle głowy, migreny), oddechowe, psychologiczne (jak np.: stany niepokoju i depresji), przewlekłe zmęczenie, zaburzenia metaboliczne, zaburzenia jelitowe (jak np.: zaparcia, wzdęcia, biegunki, zespół jelita drażliwego), choroby endokrynologiczne, a nawet reakcje autoimmunologiczne (jaka np. wole Hashimoto, zapalenie stawów). Osoby cierpiące z powodu nietolerancji pokarmowych często uskarżają się na wrażenie otępienia, splątania, przyćmienia, a ich ogólne samopoczucie jest zwykle słabe. Objawy utrzymują się często przez wiele lat. Pacjenci tacy w wielu przypadkach nie uzyskują pomocy u lekarzy i są informowani, że doświadczane problemy zdrowotne mają podłoże psychogenne.

Zasada testu

Test wykonywany jest na pobieranej z przedramienia pacjenta krwi.

Założeniem testu jest przekonanie, że każda osoba wykazuje swój indywidualny wzór tolerancji/nietolerancji pokarmowej, podobny do odcisku palca.

Test jest oparty na teście immunoenzymatycznym (EIA), który może wykryć nietolerancję na 173 różnych antygenów pokarmowych. Analiza jest uzyskiwana poprzez użycie skanera wykrywającego podwyższony poziom przeciwciał IgG w surowicy krwi, a następnie specjalistycznego programu pozwalającego na półilościowe wykrycie poziomów, które stanowią podstawę do leczenia.

Wynik testu obrazuje kolorem te pokarmy, które wywołują reakcję immunologiczną, co oznacza że w Twojej krwi wykryto skierowane przeciw nim przeciwciała. Wskazany procent pokazuje przybliżoną siłę reakcji organizmu na każdy z nich. Przeciwciała te są wytwarzane w celu kontrolowania „najeźdźców" znajdujących się we krwi. Układ odpornościowy traktuje te składniki pokarmowe jako ciała obce, zawsze kiedy jedzenie nie zostało dostatecznie strawione i przekroczyło ściany jelita z powodu zwiększonej przepuszczalności i tym sposobem weszło w kontakt z komórkami immunologicznymi. Ciągłe obciążanie układu odpornościowego wywołane absorpcją niestrawionych cząsteczek pokarmu wymaga dużego nakładu energii. Im bardziej organizm jest zaangażowany w produkcję przeciwciał przeciwko niedającym się strawić cząstkom pokarmu, tym mniej pozostaje mu energii. Takie przeciążanie układu odpornościowego może prowadzić do pojawienia się symptomów chorobowych określanych mianem „nietolerancji pokarmowej". Są to objawy przewlekłych stanów zapalnych różnych narządów wewnętrznych, które charakteryzują się niewielkim nasileniem, ale towarzyszą nam przez wiele lat i podstępnie je niszczą.

Odpowiadają one także za przedwczesne starzenie się, a więc zmarszczki, zmianę koloru skóry, plamy wątrobowe, wypadanie włosów, obniżenie sprawności fizycznej i intelektualnej, obniżenie libido oraz przewlekłe zmęczenie.

Aby temu zaradzić, w przyszłości powinieneś unikać pokarmów wywołujących u Ciebie reakcję immunologiczną. Nie oznacza to jednak, że już nigdy nie będziesz mógł ich jeść. Po konsekwentnym unikaniu tego rodzaju produktów przez okres 8 -12 tygodni, będziesz w stanie ponownie włączyć niektóre z nich do swojego planu diety bez ryzyka wystąpienia poprzednich objawów.

Wynik jest uzupełniony listą pokarmów w Twoim przypadku wskazanych, dozwolonych i przeciwskazanych oraz propozycją diety mającej na celu oczyszczenie i usprawnienie funkcjonowania jelit. Dieta ta wspiera proces leczenia i pomaga wyleczyć szereg przewlekłych chorób i powrócić do pełni sił witalnych.

Uwaga:
Należy rozumieć, iż ponieważ test bada przeciwciała powstałe na skutek kontaktu pacjenta ze składnikami pokarmowymi objętymi testem, to w przypadku, kiedy pacjent przez dłuższy czas nie spożywał jakiegoś pokarmu, test może dać wynik fałszywie ujemny. Inaczej mówiąc jeżeli w diecie pacjenta badanego składnik pokarmowego nie było, to w takim przypadku przeciwciała będące przedmiotem badania nie miały się szansy wytworzyć w organizmie, tym samym nie jest znana reakcja organizmu na ten składnik pokarmowy, choć test wykaże, że składnik jest bezpieczny (przeciwciał we krwi nie będzie).

W plikach do pobrania prezentowane są:

Wydruk wyników jest do odebrania w recepcji. Pacjent jest powiadamiany telefonicznie, że wynik już jest. W przypadku zostawienia pisemnej dyspozycji przez pacjenta, wyniki mogą być wysłane na wskazanego maila (plik *.pdf).

 


COMPANY LOGO - Gabinet Dermatologii Estetycznej
Copyright (c)2010 Sensamed: Designed by www.insigna.pl  pozycjonowanie stron